کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری را میتوان هنر صنعت زراعت و باغبانی دانست، چرا که سبزیجات ذاتا وابسته به آب هستند و همین موضوع باعث میشود که کمتر کسی سراغ کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری برود. شاید بسیاری فکر کنند که کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری کاری پردردسر است، که نتیجه آن به دردسرهایش نمیارزد. چه باور کنید، چه نکنید، کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری آنطور که به نظر میرسد دشوار نیست.
اگر باغبان هستید و در مناطق گرمسیری زندگی میکنید، میتوانید به راحتی اقدام به پرورش سبزیجاتی مانند سیب زمینی، فلفل دلمه، بادمجان، گوجه، چغندر، بامیه و سیر کنید، تا بدین صورت هم خود و خانواده خود را از فواید محصولات طبیعی بهرهمند کنید و هم گامی به سزا در جهت اعتلای زیست بوم و اقتصاد مملکت بردارید.
مراحل اصلی کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری
به عنوان کشاورز یا باغبانی که قصد کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری را دارد، باید از آن ایام سال که دارای رطوبت حداکثری هستند نهایت استفاده را ببرید. گوجه فرنگی و چغندر، از جمله گیاهان مقاومی هستند که میتوانید حتی در فصل تابستان نیز اقدام به کاشت و پرورش آنها کنید، با این حال برای پرورش هرچه هدفمندتر سایر گیاهان، بهتر است از ظرفیت رطوبتی فصول پاییز، زمستان و بهار استفاده کنید. فرقی ندارد که قصد کاشتن چه گیاهی را داشته باشید، برای کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری، نیازمند یک برنامهریزی دقیق هستید.
درباره بحث آبیاری گیاهان کاشته شده در مناطق گرمسیری، فرضیههای زیادی وجود دارد. اشتباهترین شکل از آبیاری گیاهان کاشته شده در مناطق خشک، استفاده از آب شهری است. مناسبترین منابع برای آبیاری گیاهان کاشته شده، چاه، مخازن حوضه باران و حوضچهها است. از نام تراریخته نترسید، تراریختهها گیاهانی هستند که از نظر ژنتیکی طوری دست کاری شدهاند که پرورش آنها راحتتر باشد. برای جلوگیری از رویش علفهای هرز، باید خاک محل کشت را به طور مرتب زهکشی کنید. علفهای هرز میتوانند آسیبی اساسی به مزارع خشک شما برسانند.
اصول خاکورزی در کاشت سبزیجات
اصول خاکورزی در کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری است. کشاورزان برای خاکورزی از روشهای مختلفی مانند بیخاکورزی، کم خاکورزی، خاکورزی نواری، خاکورزی پوشش دار و خاکورزی پشتهای کمک میگیرند. حین پرورش گیاه، بهتر است خاک محل کشت گیاه را به کمک مالچهای طبیعی بپوشانید. یکی از شایعترین روشهای مالچ پاچی بر روی خاک خشک، این است که پس از انجام اقدامات مرتبط با خاکورزی، سطح خاک را با یونجه، برگ و تراشه چوب بپوشانید. مالچ از خاک برهنه در برابر آفتاب محافظت میکند تا بدین شکل از تبخیر بیش از اندازه آب جلوگیری کند.
مهمترین فاکتور کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری، توجه به زمان بندی است. زمانبندی دقیق، همان چیزی است که کاشت سبزیجات در مناطق گرمسیری را به هنر بدل میکند. زمانبندی متناسب با کاشت ، داشت و برداشت هر گیاه، باید متناسب با گونه گیاهی مورد کاشته شده انجام بگیرد. با توجه کمبود منابع غذایی در مناطق خشک، باید درست بر اساس برنامه از پیش تعیین شده حرکت کنید تا هم گیاهتان خراب نشود و هم خاک محل کشت، توانایی بازپروری کامل خود را حفظ کند.