گیاه از خاک زمین زراعی تغذیه میکند، بنابراین جای هیچ تعجبی نیست، اگر منابع غذایی موجود در زمین زراعی مورد کشت به پایان برسد و زمین مذکور دیگر مناسب زراعت نباشد. برخی به کمک کودهای شیمیایی بهرهوری زمین زراعی بار دیگر افزایش میدهند، اما با توجه به این که در ایران سیستم پیش فرضی برای دفع آسیبهای ناشی از به کارگیری کودهای شیمیایی وجود ندارد، استفاده از این کودها نیز پس از مدتی موجبات پسرفت زمین زراعی شما را فراهم میآورد. در ادامه چند راهکار خدمتتان ارائه میدهیم که با پیروی از آنها میتوانید از بهرهوری حداکثری زمین زراعی خود اطمینان حاصل کنید.
در میان زمین زراعی خود، تختهایی برای پرورش محصولات طراحی کنید
تختهای پرورش گیاه (PERMANENT RAISED BED)، چهارچوبهایی چوبی هستند که از خاک پر شدهاند و کشاورزان گیاهان خود را در آنها پرورش میدهند. سوای از بحث افزایش بهرهوری خاک زمین زراعی، شما میتوانید با کمک گرفتن از این تختها، میزان بیشتری از گیاهان را در فضایی کمتر پرورش دهید تا بدین طریق صاحب مزرعهای متراکم شوید.
اگر راه دارد پیوند بزنید
محصولات پیوندی همواره توجه بازار را به خود جلب میکنند و جدای از این موضوع، پیوند زدن موجب افزایش بهرهوری زمین زراعی نیز میشود. اگر بتوانید اصول پیوند زدن گیاهان با یک دیگر را به درستی اجرا کنید، در این صورت در هر مقطعی از سال، محصولات در حال رشد خواهید داشت. پیروی از قواعد پیوند زدن کمیت محصولات شما را نیز افزایش میدهد، به طوری که هم زمان چند گونه گیاهی در یک تخت رشد میکنند و پیش از جوانه زدن هر گونه، رشد گونه قبلی کامل شده و آماده بهرهبرداری میشود.
استفاده از COVER CROP
بسیاری از کشاورزان برای محافظت از خاک زمین خود سراغ cover crop میروند. استفاده از cover crop برای محافظت از خاک اگرچه مرسوم است، اما با استانداردهای کشاورزی مدرن مطابقت ندارد. بر اساس اصول کشاورزی مدرن، کشاورز باید بتواند در کوچکترین فضا، بیشترین میزان نباتات زراعی را پرورش دهد تا بدین شکل نسل بعدی بشر با کمبود غذا مواجه نشود. بر اساس همین اصول، کشاورزان به جای به کارگیری cover crop، حفاظت از خاک را به برخی از نباتات زراعی مخصوص میسپارند. راه حل این است که درست بعد از برداشت محصولات، محصولی جدید بکارید. به چنین شکلی از کشاورزی که نیازمند مدیریت مداوم است، نقدکاری نیز میگویند.
از فضاهای عمودی استفاده کنید
یکی دیگر از راههای استفاده حداکثری از زمین زراعی، پرورش گیاه در فضاهای عمودی است. شما میتوانید خیار، نخود فرنگی، کدو سبز، کدو تنبل و گوجه فرنگی را به صورت عمودی پرورش دهید. پرورش گیاهان در فضای عمودی نه تنها از مزرعه شما، مزرعهای متراکم میسازد، بلکه از شیوع آفات در مزرعه نیز جلوگیری میکند. آبیاری گیاهانی که به صورتی عمودی کاشته شدهاند، به مراتب آسانتر است، چراکه ریشه این گیاهان به مراتب در دسترستر از ریشه گیاهانی است که در فضای افقی کاشته شدهاند. گیاهانی که به صورت عمودی کاشته شدهاند، همگی به یک میزان از نور خورشید بهره میبرند و به همین دلیل از نظر ظاهری تقریبا مشابهاند.
با به کارگیری همین چهار تکنیک، میتوانید سود حاصل از زراعت را تا چندین برابر افزایش دهید. تنبلی را کنار بگذارید و کیفیت کار خود را به استانداردهای روز دنیا نزدیک کنید، بدین ترتیب هم سود بیشتری خواهید برد و هم به غنیتر شدن اقتصاد و اکوسیستم ممکلت کمک شایانی خواهید کرد.